Ylen kuunnelmatuotantoa ei saa vaarantaa

31.3.2015

Ylen julkisen palvelun tehtäviin kuuluu ehdottomasti suomalaisen kuunnelma-tuotannon tekeminen. Siihen ei saa tulla tuotantotaukoja, eikä sitä ei saa nykyisestään supistaa, vaan sitä pitää päinvastoin kehittää. Kuunnelmilla on uskoaksemme paljon mahdollisuuksia löytää myös uusia yleisöjä.

Yleisradion Eläkesäätiö aikoo myydä maa-alueen, jolla sijaitsee Radiotalon ns. suurtuotantosiipi, joka pitää sisällään musiikkistudioiden lisäksi sekä suomenkieliset että ruotsinkieliset kuunnelmastudiot.

Ylellä ei ole muita näihin toimintoihin sopivia studiotiloja. Myöskään ulkoa vuokraaminen ei ole mahdollista, kun kuunnelmatuotantoihin sopivia studiotiloja ei ole vapailla markkinoilla.

Uusien studioiden suunnittelu ja rakentaminen vie vähintään kaksi vuotta. Mikäli studioista luovutaan ennen kuin uudet studiot ovat käytössä, tarkoittaa se käytännössä tuotantotaukoa.

Sen lisäksi, että on vaarana, että kuunnelmatuotantoon tulee puolen vuoden tai jopa vuoden tauko, on huolenamme, että jatkossa kahden suomenkielisen studion sijaan on mahdollisesti luvassa ehkä vain yksi, jossa toimisi myös ruotsinkielinen kuunnelmatuotanto.

Huolenamme on, että kun tilat pienenevät, on syytä supistaa myös tuotantoa. Tämä saattaa johtaa vaaralliseen kehäpäätelmään: pienemmissä tiloissa tehdään vähemmän tuotantoja ja mitä vähemmän suomen- ja ruotsinkielisiä tuotantoja tulee, sitäkin vähemmän tarvitaan tilaa.

Pahin pelko on, että korvaavia tiloja ei tulekaan ja kuunnelmatuotanto ajetaan alas.

Vuonna 2014 lähetettiin radiodraamaa Ylen kanavilla yhteensä n. 417 tuntia, joista n. 160 tuntia oli ensilähetyksiä. Näistä suomenkielistä ohjelmia oli n. 386 tuntia ja ruotsinkielistä n. 30,5 tuntia. Radiodraaman tuotantotunnit vuonna 2014 olivat yhteensä 8774.

Sen lisäksi, että kuunnelmatuotanto on suomalaisten oikeus tarinoihin, ovat kuunnelmat myös merkittävä kulttuurialan työllistäjä. Kuunnelmatuotannoissa työskentelee Ylen ulkopuolista työvoimaa (mm. näyttelijät ja ohjaajat) arviolta n. 600-800 henkilöä vuosittain.

Helsingissä 30.3.2015

SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITTO – FINLANDS SKÅDESPELARFÖRBUND RY.

Helena Ryti

Elina Kuusikko