Elokuva-alan ammattipalkinnot jaettiin Helsingissä

28.9.2015

Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry:n tiedote 24.9.2015

Elokuva-alan järjestöjen palkinnot jaettiin Kotimaisen elokuvan viikon päättäneessä vuosittaisessa juhlassa ravintola Dubrovnikissa. Palkintojen saajat ovat ammattijärjestöjen keskuudestaan valitsemia.

Näyttelijä Misa Nirhamon juontamassa juhlassa jaettiin seuraavat palkinnot: Vuoden elokuvatuottaja, Vuoden käsikirjoittaja, Vuoden suunnittelija, Vuoden Valo, Vuoden työtoveri, Vuoden elokuvaohjaaja, Vuoden dokumenttielokuvateko ja Vuoden elokuvanäyttelijä.

Vuoden elokuvatuottajana palkittiin He ovat paenneet -elokuvan tuottaja Aleksi Bardy, joka kollegoiden mukaan on osoittanut rohkeutta ja osaamista tuottamalla taiteellisesti vahvan ja kansainvälisesti palkitun elokuvan. Bardy on onnistunut tuottamaan hittejä ja taidetta ja tänä vuonna tuottanut parhaimman elokuvansa koskaan.

Käsikirjoittajien Kilta myönsi Vuoden käsikirjoittaja-palkinnon Petja Peltomaalle, joka on pitkään ajanut käsikirjoittajien asemaa ja tehnyt ammattikunnan työtä näkyväksi myös julkisuudessa. Peltomaalla on upea ura tv-draaman parissa. Viimeisimpänä työnään hän on luonut satojatuhansia katsojia koskettaneen Syke-sairaalasarjan.

Suomen Lavastajat ja Pukusuunnittelijat LP valitsi Vuoden suunnittelijaksi vankan lavastusalan ammattilaisen, jonka kädenjälki edustaa suomalaista lavastustaidetta parhaimmillaan. Pentti Valkeasuo on lavastanut uransa aikana lukuisia pitkiä fiktioelokuvia ja useita tv-tuotantoja, ja teatterilavastuksia hänelle on kertynyt satakunta. Valkeasuo auttaa mielellään nuorempia kollegoitaan ja jakaa laajaa alan tietotaitoaan eteenpäin.

Suomen elokuvaajien yhdistys F.S.C. valitsi Vuoden Valo-palkinnon saajiksi elokuvan Betoniyö kuvausryhmän keskeiset jäsenet, valaisija Jani Lehtisen, 1. kamera-assistentti Nea Salmisen, second unit-kuvaaja Arttu Peltomaan ja värimäärittelijä Jussi Myllyniemen. Näiden henkilöiden – muuta kuvausryhmää unohtamatta – työpanos on juuri sitä hiljaista, mutta näkyvää työtä, joka moniammatillisella yhteistyöllä on edistänyt elokuvauksen ammattitaidon ja ilmaisun kehittymistä ja arvostusta.

Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöiden liitto SET valitsi tuottaja Marianne Mäkelän vuoden työtoveriksi. Mäkelää kuvailtiin ammattitaitoiseksi ja avuliaaksi tuottajaksi, jonka säteilevällä aurinkoenergialla on tuotettu jo monta dokumenttielokuvaa.

Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO valitsi vuoden elokuvaohjaajaksi J-P Valkeapään. Valkeapää on luonut poikkeuksellisen vahvan oman visuaalisen tyylinsä ja uskaltaa tarpeittensa mukaan rikkoa elokuvakerronnan klassisia sääntöjä. Hänen ohjaamansa He ovat paenneet on loistava esimerkki tinkimättömästä arthouse –elokuvasta.

Dokumenttikilta palkitsi Vuoden dokumenttielokuvatekona poikkeuksellisen ansioituneesta elämäntyöstä Iikka Vehkalahden, joka on vaikuttanut erittäin vahvasti kotimaisen dokumenttielokuvan rahoitukseen, näkyvyyteen, laatuun ja menestykseen puolustaen sitä Suomessa ja kansainvälisesti. Vehkalahti on kehittänyt YLE:n Dokumenttiprojektia ja vahvistanut kansainvälisen, korkeatasoisen dokumenttielokuvan sijaa Suomessa. Hän on ollut mukana satojen kotimaisten elokuvien tuotannoissa tukien myös nuoria elokuvantekijöitä.

Suomen näyttelijäliitto jakoi vuoden elokuvanäyttelijäpalkinnon kolmelle ansioituneelle näyttelijälle Minna Haapkylälle roolistaan Armina elokuvassa Armi elää!, Antti Litjalle pääosaroolistaan elokuvassa Mielensäpahoittaja ja Janne Reinikaiselle roolistaan Kalervo Palsana elokuvassa Palsa.

Palkintoperusteissa todettiin, että Minna Haapkylä oli roolissaan vahva ja pidäkkeetön ja yhdisti meta-tason ja fiktion älykkäällä näyttelijätyöllä. Antti Litjan rooli Mielensäpahoittajan roolissa oli perusvarmaa Litjaa, todellinen mielensäpahoittaja. Janne Reinikainen taas näytteli Palsan roolin hienovaraisesti ja uskottavasti.

Kuudetta kertaa järjestettyä Kotimaisen elokuvan viikkoa järjestää Rakkautta & Anarkiaa –festivaali yhdessä Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK:n ja alan järjestöjen kanssa.

Lisätiedot:
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto
Toiminnanjohtaja
Sari Väänänen
050 322 2373
sari.vaananen[ät]filmikamari.fi