Käsikirjoittajien, ohjaajien ja näyttelijöiden yhteinen kannanotto tv-sarjojen nousukiitoon

14.8.2018

Suomalaisten tv-sarjojen nousukiidosta, YLE-uutiset 14.8.2018

Draaman keskeiset tekijät iloitsevat alan nousukiidosta, mutta huomauttavat että alan sopimuskulttuurissa on paljon parantamisen varaa


Tuotantoyhtiöt ovat tänään julkaistussa Ylen uutisessa kertoneet, että suomalaista tv-draamaa tilataan enemmän kuin koskaan ennen. Tuottajien arvion mukaan viidessä vuodessa lisäys on ollut yli 400 %. 

Suomalaisen tv-draaman keskeiset tekijät ovat käsikirjoittajat, ohjaajat ja näyttelijät. He joutuvat usein tekemään tuotannoissa palkatonta työtä sekä luopumaan tuotantoyhtiöiden kanssa solmimissaan sopimuksissa heille kuuluvista tekijänoikeuskorvauksista.

Tekijöitä edustavat ammattiliitot huomauttavat, että hyvää draamaa ei ole mahdollista tehdä ilman hyvinvoivia tekijöitä. Sopimukset tulee saattaa sellaiselle tasolle, että tekijät voivat keskittyä luovaan työhönsä ja mahdollistaa alan nousukiidon. Tällä hetkellä siihen on vielä matkaa. Verrattuna esimerkiksi jo aiemmin tv-tuotannoillaan maailmanmarkkinoille päässeisiin Tanskaan tai Ruotsiin, suomalaisten tv-draaman tekijöiden palkkiot ja sopimukset ovat heikolla tasolla.

Keskeiset tekijät toivovat, että tekijöiden sopimuksissa kunnioitettaisiin työsopimuslain säännöksiä sekä tekijänoikeuslain tavoitteita. Alalle tarvittaisiin myös taiteellista työtä tekeville työehtosopimukset. TV-sarjojen suuri kysyntä on erittäin tervetullut ilmiö alalle, mutta alan menestyksen tulisi näkyä myös tekijöiden työ- ja tekijänoikeussopimusehdoissa.

 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry

Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry

Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry.

 

Lisätiedot:

Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry
toiminnanjohtaja Sonia Meltti (p. 044 760 4263)

Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry
toiminnanjohtaja Kaarina Silvennoinen (p. 040 967 0031)

Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry.
toiminnanjohtaja Elina Kuusikko (p. 040 835 9587)