Yle-lakiin kirkastettava kotimaisen kulttuurin edistämistavoite

16.12.2011

Kulttuurialan järjestöt:

YLELAKIIN KIRKASTETTAVA KOTIMAISEN KULTTUURIN EDISTÄMISTAVOITE
 

Kotimaista sisältöä Ylelle tekeviä kulttuurialan ammattialaisia edustavat järjestöt ovat huolissaan Ylen vähentyneestä roolista kotimaisen kulttuurin edistäjänä. Voimassa olevan Yleisradiolain mukaanhan julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tuottaa, luoda ja kehittää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä.
 

Tekijöitä edustavat järjestöt huomauttavat, että Yle on viime vuosien media- ja teknologiaseikkailujen aikana unohtanut juuri tämän julkisen palvelun tehtävänsä ytimen. Kyse ei ole pelkästään Ylen eri tuotantoihin kohdistamista leikkauksista, vaan Ylen säästötoimilla on aidosti heikennetty kulttuurialan ammattilaisten mahdollisuuksia työskennellä.


Järjestöt ovat saaneet todeta, että Ylen rahat riittävät uusien medioiden ja uuden tekniikan käyttöönottoon. Mutta säästöt on kohdistettu kotimaisiin sisällön tekijöihin: Yle uuden kotimaisen tv-draamaan tilaukset ovat romahtaneet lähes olemattomiin, Ylen omissa tuotannoissa free-tekijöille maksettuja korvauksia on leikattu huomattavasti ja nyt Yle on vielä ehdottanut puolittavansa Elävästä Arkistosta maksamansa tekijänoikeuskorvaukset.


Kotimaisia sisällön tekijöitä edustavien järjestöjen mielestä Yleisradiolakiin onkin kirjattava nykyistä konkreettisempi velvoite edistää kotimaista radio- ja tv-draamaa sekä elokuvaa. Järjestöt vaativat, että lakiin on kirjattava ennalta sovittu prosenttiosuus Ylen budjetista, jonka Yle käyttää kotimaiseen radio- ja tv-draamaan sekä elokuvaan.


Ilman tuollaista kirjausta tulevinakin vuosina Ylen kotimaisiin tekijöihin ja kotimaiseen sisältöön kohdistavat säästöt vaarantavat kotimaisen sisällöntuotannon kehittymisen. Järjestöt muistuttavat, että kotimainen tuotanto tehdään kansainvälisesti verrattuna niukoilla resursseilla. Ilman riittäviä resursseja ja jatkuvaa mahdollisuutta uusiin tuotantoihin kotimainen kulttuuritarjonta ei pysty määrällisesti tai laadullisesti kilpailemaan ulkomaisen tarjonnan kanssa. Nyt kun Ylen rahoitus on selkeytymässä, eduskunnan on varmistettava, että Yle-verolla aidosti edistetään kotimaisen sisällön syntyä ja varmistetaan kotimaisten tekijöiden työ ja toimeentulo.

 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto
toiminnanjohtaja Minna Sirnö, p. 09 135 6191
Suomen Näyttelijäliitto
toiminnanjohtaja Elina Mäntylä, p. 09 2511 2136
Teatteri- ja mediatyöntekijät
toiminnanjohtaja Raimo Söder, p. 09 2511 2141
Suomen Muusikkojen Liitto
puheenjohtaja Ahti Vänttinen, p. 09 6803 4073