Heikki Törmi vuoden 2013 näyttelijä

10.3.2013

Marie Jonesin käsikirjoituksen pohjalta muokannut ja ohjannut Ilkka Laasonen. Rooleissa Kari Suhonen ja Heikki Törmi (vas.). Ensi-ilta Teatteritalon näyttämöllä 23.2.2013. Valokuva Ia Samoil.

Näyttelijä Heikki Törmi palkittiin Thalia-gaalassa 10.3.2013 vuoden näyttelijänä. Tänä vuonna gaala järjestettiin Seinäjoen Kaupunginteatterissa.

Heikki Törmi on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön laitokselta, jossa hän opiskeli vuosina 1987 -91. Teatterikorkeakoulun jälkeen Törmi toimi vuoden teatteriryhmä Yövieraissa. Vuodesta1992 Törmi on ollut kiinnitettynä Kajaanin Kaupunginteatterissa.

Törmi on esiintynyt lähes 50 näytelmässä mm. Kristian Smedsin, Kalle Holmbergin, Kaisa Korhosen, Juha Hurmeen, Mikko Roihan, Kaija Viinikaisen, Pekka Milonoffin, Kurt Nuotion, Pentti Kotkaniemen, Eero-Tapio Vuoren sekä monen muun ohjaajan alaisuudessa. Viimeisimmät isot roolityöt Törmillä on ollut Jaken rooli Ilkka Laasosen ohjaamassa Kiviä taskussa esityksessä sekä Jurin rooli näytelmässä ”Tanssii Houstonin kanssa”. Hänen itsensä käsikirjoittama ja hänen omiin kokemuksiinsa perustuva vaikuttava alkoholismikuvaus osoittaa kuinka antaumuksella hän suhtautuu työhönsä.

Vuodesta 1997 lähtien Törmi on tehnyt näyttelijäntyönsä ohessa aktiivisesti ohjaus- ja opetustöitä sekä taiteellisen vastaavan ja tuottajan töitä useiden erilaisten projektien, hankkeiden, tapahtumien, koulutustapahtumien ja leirien parissa.

Törmi on ohjannut yli 30 teatteriesityksiä eri puolilla Kainuuta nuorten, lasten ja ammattilaisten kanssa. Heikki Törmin opetuksessa ja vetämissä hankkeissa on ollut mukana tuhansia nuoria vuosien saatossa. Törmi on ollut mukana alusta alkaen Ristijärven Nuoren Teatterin toiminnassa, jonka taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2004 lähtien.

Viime vuosina Heikki Törmi on näyttelijän työnsä ohessa suuntautunut voimakkaasti syrjäytymistä ehkäisevään ja korjaavaan osallistavaan nuorten taidetyöhön. Vuosina 2003-04 Törmi toteutti 50 kainuulaisen nuoren kanssa Kajaanin Kaupunginteatterin alueteatterin 25-vuotisjuhlaprojektin 3XShakespeare. Vuonna 2006 vuorossa oli yli 300 nuorta yhteen koonnut TUNNE!-projekti. Vuosina 2008-09 Heikki Törmi ideoi ja toimi vastaavana tuottajana ja päävetäjänä Suomen Kulttuurirahaston nuorten Myrsky-hankkeen suurimmassa pilottihankkeessa Kainuun YDIN-projektissa. YDIN-projektiin osallistui yli 3000 nuorta kaikista Kainuun kunnista, joita ohjasi ja opetti yli 30 taiteen ammattilaista. YDIN-projektin aikana toteutettiin yli 20 ensi-iltaa ja lukuisa määrä erilaisia työpajoja. YDIN-projektin jälkeen Törmi suunnitteli ja toteutti Sosiaali- ja terveysministeriön KASTE-ohjelman TUKEVA- ja TUKEVA2-hankkeiden soveltavan taiteen osiot 2009-11. Viimeisin työ nuorten parissa Törmillä on ollut Kajaanin Kaupunginteatterissa tammikuussa ensi-iltaan tullut nuorten monitaideteos ENKELI.

Näyttelijän työn, opetus- ja ohjaustöiden, tuottajan ja suunnittelijan töiden ohella viulua, alttoviulua ja kontrabassoa soittava Törmi on esiintynyt myös muusikkona. Lisäksi Törmi on esiintynyt tanssijana kajaanilaisen Routa-ryhmän tuotannoissa.

”Koen eri foorumeissa tapahtuvan työskentelyni sekä ammattilaisten että nuorten parissa hyvin tärkeäksi ja tulenkin jatkamaan työtäni monipuolisesti rakkaudesta elämään ja taiteeseen.”