Ministeri Viitanen jakoi valtionpalkinnot

5.11.2014

Ministeri Viitanen jakoi musiikin, näyttämö- ja tanssitaiteen VALTIONPALKINNOT 4.11.2014

 

Tämän vuoden musiikin valtiopalkinnon sai Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores. Näyttämötaiteen valtiopalkinnon sai näytelmäkirjailijayhteisö Teksti ja tanssitaiteen valtionpalkinnon tanssitaiteilija Mirja-Liisa Herhi

Palkinnot jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen. Kukin palkinto on 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista. 

Valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta edustamansa taiteenalan hyväksi. 

Palkintojen perustelut / Opetusministeriön tiedote kokonaisuudessaan... 

 


Näyttämötaiteen valtionpalkinnon perustelut: 

Näytelmäkirjailijayhteisö Teksti
 

Euroopassa Suomi tunnetaan ajankohtaisista näytelmistään. Seitsemän vuotta sitten perustettu näytelmäkirjailijayhteisö Teksti on menestyksekkäästi kehittänyt suomalaista näytelmäkirjallisuutta, tukenut näytelmäkirjailijan identiteettiä sekä lisännyt näytelmäkirjailijan ammatin arvostusta ja näkyvyyttä. 

Teksti-yhteisö on luonut hyvät puitteet näytelmäkirjailijoiden kollegiaaliselle keskustelulle ja tarjonnut ammatillista vertaistukea. Tapaamisissaan ammattilaiset keskustelevat paitsi vallitsevista työskentelyolosuhteista myös työtavoista, taiteellisista sisällöistä ja dramaturgiasta sekä yleensä taiteesta. Toiminnan myötä on syntynyt useita kirjailija-dramaturgi -työpareja. Kansallisteatteri ja Teksti-yhteisö ovat järjestäneet jo neljä kertaa yleisölle avoimen Kotimaisen näytelmän festivaalin. Lisäksi Teksti on järjestänyt keskustelutilaisuuksia agentuurien, teatterinjohtajien, dramaturgien ja ohjaajien kanssa. 

Alun perin Tekstin kutsuivat koolle näytelmäkirjailijat Heini Junkkaala, Maria Kilpi ja Elina Snicker. Tällä hetkellä yhteisön ydinryhmän muodostavat Taija Helminen, Juha Jokela, Heini Junkkaala, Marko Järvikallas, Okko Leo, Paula Salminen, Elisa Salo, Elina Snicker ja Paavo Westerberg sekä projektisihteerinä toiminut Melli Maikkula. Teksti on laajentunut noin 90 suomalaisen näytelmäkirjailijan epäkaupalliseksi yhteisöksi. 

Vuonna 2007 perustettu Teksti toimii läheisessä yhteistyössä Suomen näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n kanssa.