Yhteiskannanotto ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” -kansalaisaloitteeseen

13.2.2014

KOTIMAISEN LUOVAN ALAN TYÖPAIKAT JA TULEVAISUUS VAARASSA

Kotimaisen luovan alan ja media-alan työntekijöiden, yritysten ja taiteilijoiden järjestöt varoittavat yhteisellä kannanotollaan ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” -aloitteen vaikutuksista.

Kannanoton avainkohdat ovat seuraavat:

• Aloitteen virallinen tiivistelmä ja sen mainonta eivät vastaa aloitteen sisältöä. Valtaosa allekirjoittajista ei ole voinut tietää, mitä vain juristeille aukeavat ja 17-sivuiset pykälämuutosesitykset sisältävät.

• Aloite vaikeuttaisi digitaalisten palvelujen kehittämistä ja tekisi Suomesta turvasataman kansainväliselle verkkopiratismille kumoamalla lukuisia piratismin torjunnan kannalta välttämättömiä pykäliä.

• Aloitteen vaatima teosten korvaukseton pakko-otto opetuskäyttöön veisi pohjan oppimateriaalituotannolta.

Liitteenä kannanotto ja lista kannanoton takana olevien yhteistyöjärjestöjen (Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY sekä Viestinnän Keskusliitto) jäsenistä.

Mukana ovat kotimaisen luovan alan ja sisältöalan merkittävimmät toimijat mm. Journalistiliitto, Suomen Kustannusyhdistys, Aikakauslehtien Liitto ja Sanomalehtien liitto, MTV oy ja Valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteisjärjestö Forum Artis.