Uusia oikeuksia tekijöille
Tekijänoikeuslakiin tuli 3.4.2023 voimaan joukko tekijöille suotuisia muutoksia. Ajankohtaisimmat parannukset yksittäisen tekijän näkökulmasta on oikeus oikeasuhtaiseen korvaukseen ja raportointivelvollisuus. Muutokset pohjaavat EU-direktiiveihin, joissa painottuu muun muassa asianmukainen ja oikeasuhtainen korvausta tekijöille teosten hyödyntämisestä. Käytännössä käytöstä voitaisiin suorittaa korvaus kertamaksulla, mutta se ei saa olla pääsääntö korvauksista sopiessa. Tekijänoikeuslaissa määritelläänkin nyt, että “Jos tekijä luovuttaa yksinoikeuden tai myöntää yksinomaisen käyttöluvan teoksen hyödyntämiseen, hänellä on oikeus saada hyödyntämisestä asianmukainen ja oikeasuhtainen korvaus”. Valitettavasti vakiintunut käytäntö erityisesti näyttelijöiden kohdalla on kertamaksu, jota lakiuudistuksen myötä tulisi välttää tekijänoikeuksista sopiessa.
Vastaavasti tekijöiden on hankalaa, liki mahdotonta saada tietoa teosten käytöstä. Nyt muutettu laki antaa teoksen hyödyntäjälle (tuotantoyhtiö, kanava, suoratoistopalvelu) velvollisuuden antaa selvityksen käytöstä vähintään kerran vuodessa. Selvitys tulee antaa, mikäli teoksen käytöstä on ollut taloudellista hyötyä tai tekijälle maksettu korvaus perustuu käytöstä saataviin tuloihin. Useimmissa tapauksissa vähintään yksi ehdoista toteutuu.
Palataan alussa tekemääni heikoin lenkki -vertaukseen. Jos tekijät jättävät uusien lakimuutosten tarjoamat hyödyt käyttämättä, vahvistuvat alan tekijän asemaa heikentävät sopimuskäytännöt. Onkin jokaisen tekijän vastuulla vaatia itselleen lakiin kirjattuja, uusia oikeuksia. Avate on käsikirjoittajien, näyttelijöiden ja ohjaajien yhteinen tekijänoikeusjärjestö, ja meidän tehtävänämme on vahvistaa tekijöiden ketjua sopimalla teosten käytöstä kollektiivisesti. Tällöin yksittäisen tekijän ei tarvitse huolehtia omien oikeuksiensa puolustamisesta yksin, vaan yhdessä muodostuu noin 3000 lenkin ketju. Tällaisen ketjun pitovoima on suurempi, kun vastuu jakautuu tasaisesti.
Avate tavoittelee tekijöille kollektiivisia sopimuksia, joiden puitteissa on määritelty suoratoistopalveluissa esitettävistä teoksista maksettavista korvauksista. Erilaisia malleja korvausten määräytymiselle ja maksulle on globaalisti useampia. Toiset perustuvat palveluiden kokonaistilaajamäärään ja toiset kyseisen teoksen katsomislukuihin. Korvausluokat ja tavat vaihtelevat. Olennaista sopimusten saavuttamisessa esimerkiksi Pohjoismaissa on ollut tekijöiden jaetun tavoitetilan pitävyys ja realismi mahdollisista korvauksista.
Yhtä tärkeää kuin Avaten työ kollektiivisen sopimisen edistämiseksi, on yksittäisten tekijöiden omista oikeuksistaan kiinni pitäminen. Avaten tehtävänä on tarjota työkaluja tilanteen selkeyttämiseen ja oikeasuhtaisten korvausten turvaamiseen. Tarvitsemme siihen kuitenkin lujan ketjun, joka kestää ankaraakin painetta. Tämän vuoksi jokaisen tekijän kannattaa pitää kiinni parantuneista oikeuksistaan.
Matti Numminen on Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry:n toiminnanjohtaja. Avate on käsikirjoittajien, näyttelijöiden ja ohjaajien yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Sen jäseniä ovat Näyttelijäliitto, Suomen Elokuvaohjaajaliitto ja Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry. Avaten vuosikokous pidetään perjantaina 28.4.2023 klo 10.00 Zoomissa ja se on avoin kaikille jäsenjärjestön jäsenille. Kutsu kokoukseen toimitetaan jäsenliittojen kautta.